Tuesday, September 16, 2008

18 Sept: Pelan Peralihan Kuasa Untuk Muhyiddin

Beberapa laman blog melapurkan bahawa pelan peralihan kuasa akan menjadi topik utama di Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO pada 18 Sept ini. Topik ini yang sudah mula meninggalkan meja-meja di kedai kopi dan lobi-lobi hotel mewah menjadi hangat semula apabila di timbulkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin pada minggu lepas. Ada yang meramalkan akan kemungkinan MT UMNO akan membuat keputusan saperti yang disuarakan oleh Naib Presiden UMNO itu. Tambahan pula Dato' Seri Najib nampaknya telah mengubah sedikit pendiriannya yang kini seakan-akan bersetuju dengan saranan Muhyiddin itu.Namun bersandarkan kepada keputusan-keputusan yang telah dibuat oleh MT UMNO sebelum daripada ini, adalah lebih baik kita tidak menunggu keputusan mesyuarat itu kerana saya percaya kita semua sedia maklum akan apa yang bakal di putuskan.The truth is: sekiranya saya menjadi Pak Lah, saya tidak mempunyai sebab untuk mempercepatkan tarikh peralihan kuasa itu. Tarikh yang telah saya tetapkan itu amat sesuai dengan kepentingan politik saya. Ia bermakna Najib, seseorang yang saya lihat mempunyai kekuatan politik, sudah tentu tidak akan menentang saya didalam pemilihan bulan Disember nanti. Yang tinggal hanya Tengku Razaleigh dan saya penuh yakin bahawa Tengku Razaleigh tidak akan mendapat pencalunan apatah lagi merentasi kuota 30% yang diperlukan oleh Perlembagaan parti.

Yang sebenarnya saya pun tiada sebab untuk melepaskan jawatan Perdana Menteri kepada Najib. Bukankah Najib yang memalukan saya di Johore dahulu? Bukahkah Dato Abdul Ghani Othman, Menteri Besar Johore, yang mula-mula mengeluarkan istilah 'peralihan kuasa' itu merupakan 'orang kuat' kepada Najib? Dari saya melepaskan jawatan PM itu kepada Najib, lebih baik saya menawarkan jawatan itu kepada Anwar, setidak-tidaknya Anwar sudah pasti akan menyediakan 'the first plane out' untuk saya sekeluarga kerana saya percaya Anwar masih ingat lagi akan jasa saya bahawa saya lah yang mengeluarkan beliau dari penjara Sg. Buloh dahulu. Malah menantu saya sendiri yang menghantarkan paspot beliau untuk membolehkan beliau segera mendapatkan rawatan diluar negara.

Kita mesti ingat, dalam politik 'there is no permanent friend and no permanent enemy'. Yang 'permanent' hanyalah 'interest' kita. Kalau prinsip lapuk ini pun kita tidak tahu, 'then we have no place in politics'.

Yang sebenarnya saya sememangnya tidak ada sebab langsung untuk melepaskan jawatan Perdana Menteri. Bukahkah saya dipileh sebagai Presiden UMNO didalam Perhimpunan Agung UMNO pada tahun 2004? Bukankah saya juga menang di kerusi Kepala Batas? Bukan kah kerusi yang saya menang di Kepala Batas itu mempunyai jangka hayat selama 5 tahun? Jadi mengapa saya harus melepaskan jawatan saya?

Malah pada bulan Jun 2010 pun saya mungkin tidak akan melepaskan jawatan saya. Tak kan saya hendak duduk disebelah Tengku Razaleigh, Azmi Khalid, Radzi Sheikh Ahmad atau Rafidah Aziz di Parlimen?

Dengan yang demikian, mana mana pihak yang ingin melihat saya melepaskan jawatan itu, lebih baik lah cuba-cuba rapatkan diri dengan saya, kok-kok ada rezeki lebih, boleh juga saya hulurkan. Yang sedemikian lebih baik dari terus menyalak saya yang akhirnya akan menyusahkan diri tuan-tuan juga.

Dan pada 18 Sept ini saya akan tentukan Muhyiddin Yasin meletakkan jawatan kabinetnya.


This is politics young man!

No comments: