Monday, November 2, 2009

Dasar Pemeriksaan Kenderaan 15 Tahun Keatas Perlu Di Kaji Semula

Di dalam New Strait Times hari ini ramai nampaknya yang menentang keputusan Kerajaan berkaitan dengan isu kenderaan 15 tahun keatas yang dikehendaki menjalankan pemeriksaan tahunan mulai tahun hadapan.

Apa yang saya difahamkan keputusan itu adalah disebabkan oleh dua faktor: pertama, untuk meningkatkan penjualan kereta nasional; dan kedua, untuk mengurangkan kadar kemalangan jalanraya.

Persoalan nya: Apakah benar langkah-langkah tersebut dapat meningkatkan kadar jualan kenderaan tempatan dan sekali gus dapat mengurangkan kadar kemalangan jalanraya?

Saya rasa tidak.

Secara logiknya (kalau bukan dari segi teknikal pun) kereta-kereta saperti Mercedes, BMW atau Volvo adalah lebih tahan lama jika dibandingkan dengan kereta-kereta saperti Proton Wira atau Waja atau pun Kancil mahupun Persona. Dengan itu tidak heranlah sekiranya kereta sedemikian yang berusia lebih 15 tahun masih banyak terdapat di jalan-jalanraya. Secara logiknya juga (tolak la isu-isu saperti kemampuan), mereka-mereka yang telah berbelas-belas tahun memandu dan memiliki kereta Mercedes, sekiranya mereka perlu menukar kereta sekali pun, sudah pastinya mereka akan menukar kereta mereka kepada Mercedes atau BMW atau Volvo juga. Adalah agak janggal sekiranya Kerajaan berfikiran bahawa dengan peraturan baru ini, mereka-mereka ini akan menukar kereta mereka kepada Kancil, atau Waja atau pun Persona! Dengan itu ia bermakna sasaran Kerajaan untuk meningkatkan kadar penjualan kereta nasional kepada mereka melalui dasar baru ini sudah tentunya akan terbantut.

Yang jelasnya, sekiranya Kerajaan benar-benar berhasrat untuk meningkatkan jualan kereta nasional, fokus seharusnya diberikan kepada pengguna-pengguna kereta nasional itu sendiri dan dengan itu peraturan 15 tahun tersebut mungkin boleh diturunkan lagi mengikut jangka hayat sesebuah kereta nasional. Bagi Proton Wira atau Waja atau Persona mungkin boleh diturunkan kepada 8 tahun dan kepada Kancil, mungkin boleh diturunkan kepada 3 atau 4 tahun. Dengan cara yang demikian, saya percaya saban tahun penjualan kereta nasional akan melonjak lebih tinggi dan tidak perlu lah mereka yang memiliki Kancil untuk menunggu selama 15 tahun untuk menukar kereta mereka.

Dengan cara sedemikian saya rasa penjualan kereta nasional akan lebih laris saperti goreng pisang panas.

Namun yang sebaiknya Kerajaan seharusnya menjalankan kajian serta meneliti statistik kemalangan jalanraya sebelum sesuatu keputusan itu dibuat. Apakah kereta nasional terutamanya Kancil itu cukup selamat?

Saya rasa semua orang pun tahu, lazimnya kemalangan maut akan menimpa mereka-mereka yang memandu atau menumpang kereta Kancil. Dengan itu Kerajaan seharusnya mengkaji dasar permotoran negara (NAP) dengan terperinci dan saya percaya sekiranya kajian itu dilakukan, Kerajaan sudah pasti akan membuat keputusan untuk memberhentikan pengeluaran kereta-kereta Kancil dan kereta-kereta yang sejenis dengannya.

Kereta-kereta Kancil ini sebenarnya telah membunuh ramai rakyat-rakyat Malaysia yang berpendapatan rendah. Apakah Kerajaan mementingkan keuntungan ekonomi lebih dari nyawa mereka-mereka yang berpendapatan rendah?

Selain dari itu, kereta-kereta Kancil ini juga telah menyebabkan kesesakan di jalan-jalanraya. Lorong-lorong yang mempunyai tiga lane saperti dibandaraya Kuala Lumpur akan menjadi lima. Buatlah apa pun, jalan bertingkat atau terowong bawah tanah; jika pengeluaran kereta Kancil diteruskan juga, kesesakan di jalanraya terutamanya di pusat-pusat bandar, tidak akan ada penyudahnya.

Juga menyedihkan, pengeluaran kereta-kereta Kancil ini telah membuatkan ramai mereka-mereka yang berpendapatan rendah saperti peniaga-peniaga pasar malam menjadi muflis. Oleh kerana niat Kerajaan untuk meningkatkan penjualan kereta-kerta tersebut, mereka-mereka yang tidak layak pun telah diberikan pinjaman. Namun selepas beberapa bulan, kereta mereka dirampas dan dilelong. Statistiknya dapat kita lihat didalam akhbar-akhbar saperti The Star atau The New Strait Times (mungkin tidak disiarkan oleh Berita Harian atau Mingguan Malaysia kerana takut di terbaca oleh orang-orang Melayu), dimana beratus-ratus kereta Kancil yang dilelong setiap hari. Mungkin Kerajaan merasa bangga kerana penjualan kereta Kancil meningkat tetapi apakah Kerajaan sedar bahawa dari 1000 kereta yang dijual pada setiap bulan, 700 daripadanya akan dilelong. Keadaan ini jika direnungkan baik-baik amatlah memilukan. Elok-elok mereka anak beranak (peniaga-peniaga kecil terutamanya) duduk diatas kerusi sambil menonton TV, apabila kereta mereka dirampas, mereka terpaksa duduk diatas tikar mengkuang kerana kerusi meja mereka juga turut dirampas.

Sebenarnya, kadar kemalangan maut juga mungkin dapat dikurangkan jika Kerajaan benar-benar meneliti dasar penggunaan motosikal. Jika kita meneliti statistik yang dikeluarkan oleh PDRM disetiap musim perayaan, kita akan dapati bahawa kebanyakan kemalangan maut adalah melibatkan motosikal yang berlaku di jalan-jalan Persekutuan atau di Lebuh-Lebuh Raya. Dengan itu, sekiranya Kerajaan benar-benar serius didalam usaha untuk mengurangkan kadar kemalangan maut, Kerajaan seharusnya mengambil satu tindakan berani; iaitu memberhentikan pengeluaran dan penjualan motosikal sama sekali. Namun langkah itu mungkin akan menyusahkan rakyat yang sememangnya sudah susah. Oleh itu saya mencadangkan agar penggunaan motosikal di jalan-jalan persekutuan dan di lebuh-lebuh raya diharamkan sama sekali. Penggunaan nya mestilah dihadkan, iaitu di kampung-kampung sahaja dan di dalam bandar-bandar sahaja kerana pada kelaziman nya kemalangan yang berlaku di dalam kampung atau di dalam bandar bukanlah merupakan kemalangan maut. Mereka-mereka yang perlu ke bandar atau sebaliknya, mestilah menggunakan pengangkutan awam.

Saya rasa dengan cara itu, banyak nyawa yang akan terselamat terutamanya nyawa-nyawa orang yang berpendapatan rendah yang terdiri daripada 80% rakyat Malaysia.

Dan dasar pemerikaan kenderaan 15 tahun keatas itu akan hanya menyusahkan rakyat yang sememangnya sudah susah.

Salam.

2 comments:

symphony said...

As usual, all govt policies nowadays have "prawns behind the stones". What to do? Wait till GE13 to change the singers and also the song. Too tired to listen to broken record lah. Stay well Bro.

wini said...

Bro, yang jadi masalah, kebanyakan tak nak ikut peraturan lalu lintas dan merempit tu jenis kapcai tu. Janganlah diumumkan bersama dengan `big bikers' yang selalunya berhemah dan dilengkapi ciri-ciri keselamatan.
Tapi Bro, ramai juga yang bergantung hidup dengan kapcai tu ... pokoknya `law enforcement' kita terlalu boleh `runding'