Sunday, March 22, 2009

Pertandingan Timb Presiden UMNO: Mat Taib Pasti Menang Selesa

Dengan penyingkiran Ali Rustam nampaknya peluang Mat Taib untuk menjadi Timb Presiden UMNO dan sekali gus menduduki kerusi Timb PM semakin cerah. Sebelum daripada ini, ramai pemerhati politik yang menyangkakan Muhyiddin Yassin akan menang mudah dalam pertandingan tiga penjuru itu kerana penyokong Ali Rustam dan penyokong Mat Taib di katakan datang dari sumber yang sama, iaitu penyokong-penyokong Pak Lah yang marah pada Muhyiddin kerana mendesak boss mereka untuk meletakkan jawatan.

Namun yang sebenarnya jika berlaku pertandingan tiga penjuru pun Muhyiddin sudah tentu akan kecundang juga kerana Muhyiddin tidak semestinya mendapat sokongan dari orang-orang Najib. Pertama, Muhyiddin adalah jauh lebih tua dan dilihat lebih bersih dari Najib dan keadaan ini sudah tentu tidak akan mententeramkan jiwa Najib, tambahan pula sikap berani yang telah di pamerkan oleh Muhyiddin sehingga menyebabkan Pak Lah terpaksa berundur mungkin akan menjadi igauan kepada Najib juga. Kedua, yang pentingnya Najib hanya perlukan seorang timbalan untuk mengisi kerusi Timbalan Presiden untuk satu penggal sahaja kerana di penggal akan datang, Najib pastinya ingin membawa Hishamuddin Hussein. Hishamudin sebagai sepupu kepada Najib sudah tentu tidak akan membuat ragam dan dengan itu Najib bolehlah menumpukan sepenuh jiwa dan raganya terhadap tugas Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia dengan aman tanpa di ganggu gugat oleh kekuatan timbalannya atau memerlukan timbalannya membuat pengakuan pada saban tahun saperti yang pernah di lakukan oleh Mahathir dahulu.

Dalam scenario yang sedemikian, adalah amat wajar jika Najib memberikan sokongan kepada calun-calun lain selain dari Muhyidin kerana tindakan sedemikian akan dapat menyelamatkan UMNO Johore, satu-satunya negeri di mana UMNO masih diterima oleh kesemua orang-orang Melayu. Dalam ertikata lain, seandai nya Muhyiddin menduduki kerusi Timbalan Presiden UMNO bagi penggal ini, di penggal akan datang UMNO Johore pasti akan bergolak apabila berlakunya pertarungan diantara Hishamuddin dengan Muhyiddin dan keadaan itu haruslah di elakkan at all cost.

Sunguhpun akhbar The Star (terbitan hari ini) nampaknya memberikan sokongan kepada Muhyiddin dan Mat Taib pula berhempas pulas mengatakan bahawa beliau fasih berbahasa Inggeris (meskipun beliau sendiri yang mengaku tidak faham bahasa Inggeris semasa di tangkap di Australia dahulu), namun hakikatnya realpolitik tidak akan berubah dan Mat Taib pasti akan dinobatkan sebagai Timbalan Presiden UMNO minggu depan.

Yang pastinya Malaysia berharap semoga DS Najib dapat menjaga kesihatannya untuk tiga tahun akan datang.

No comments: