Saturday, December 6, 2008

UMNO Tidak Perlu MCA Dan Gerakan Lagi

Semenjak BN kalah teruk di pilehanraya yang lepas, nampaknya MCA dan Gerakan tidak segan silu dan tidak habis-habis untuk menyalahkan UMNO. Semua dasar BN yang mana mereka turut menyokong dahulu diungkit semula. Konsep ketuanan Melayu yang telah lama diamalkan dinegara ini dipertikaikan. Melayu juga dikatakan kaum pendatang saperti mereka. Mukhriz disarankan oleh mereka untuk ditahan dibawah ISA kerana mencadangkan satu sistem persekolahan. Yang anehnya, mereka juga menyarankan agar ISA dimansuhkan tetapi pada masa yang sama rupanya mereka pun masih sayang kepada ISA. Agaknya apabila sudah kalah, fikiran pun menjadi celaru. Semua orang tidak betul. Mereka saja yang betul. Sebab itu lah agaknya kita sering terdengar ada yang bunuh diri, terjun tingkap dan sebagainya bila mereka kalah judi.

Demi untuk mempertahankan konsep BN dan konsep perkongsian kuasa terpaksa lah UMNO mengalah sentiasa. Dan ada diantara Ketua Bahagian UMNO yang terpaksa dilucutkan jawatan nya demi untuk menjaga hati kaum MCA dan kaum Gerakan.

Sebenarnya jika diteliti keputusan pilehanraya yang lepas dengan secara terperinci, UMNO/BN tidak memerlukan MCA atau Gerakan lagi. Kedua-dua parti tersebut tidak lagi mendapat sokongan dari kaum mereka. Dan ini lah yang membolehkan beberapa orang dari kaum India menang jawatan tertinggi didalam pemilihan parti Gerakan tempuhari.

Dengan yang demikian UMNO/BN perlu membuat pendirian dan tidak perlu menghabiskan masa untuk memujuk atau mengambil hati MCA dan Gerakan lagi. Sebaliknya, UMNO/BN perlu memberikan tumpuan kepada kaum Melayu dan kaum bumiputera di Sabah dan Sarawak sahaja. Jika ini dapat dilakukan, nescaya UMNO/BN akan terus memerintah negara ini tanpa boleh diganggu gugat oleh mana-mana kaum lain.

Malah kekuatan politik Melayu mungkin akan menjadi lebih unggul jika PAS dibawa masuk kedalam BN. Jika PAS boleh duduk makan semeja dengan DAP yang menggunakan chopstick dan terang-terang memusuhi konsep Negara Islam yang diidamkan oleh PAS , saya percaya PAS boleh duduk bersila untuk makan bersama UMNO. Untuk menebus kesalahan UMNO yang lepas terhadap PAS dan demi untuk menyakinkan PAS, UMNO mestilah membenarkan PAS untuk menubuhkan kerajaan di Selangor dan Perak.

Didalam politik, semuanya boleh menjadi kemungkinan. Dengan itu jangan lah hendaknya ada dikalangan pemimpin UMNO atau PAS yang berfikiran sempit dan terus mengamalkan politik sempit.

No comments: